Col de Haussire

Coll de Haussire

Col De Haussire (498 m.): ‘première côte de Belgique’ staat te lezen op een bordje aan de top van de beruchte beklimming in La Roche-en-Ardenne. Een verwijzing naar het Belgische standaardwerk ‘Cotacol’, dat de Haussire officieel tot zwaarste beklimming van ons land uitriep. De cijfers spreken voor zich: 3,8 km aan 6,9% met pieken tot 14%.

Maar voordat we bij deze klim zijn (op ongeveer de helft van de route) beklimmen we eerst de Col de Rideux. (De Rideux is de allereerste helling van België die de term Côte mocht overstijgen en het predikaat Col mocht dragen) Een redelijk onbekende klim maar wel erg mooi en een goede warming up!

Vervolgens krijgen we daarna een lekkere lopende klim naar Dochamps, vervolgens langs het water richting La Roche. In La Roche zitten natuurlijk genoeg pauze mogelijkheden, maar daarna begin je dan wel gelijk aan de Haussire.

Op 80 km kom je door Beffe, en daar ligt brasserie Beffelyhills. Dit is zeker een mooie pauze plek voor een hapje en of drankje. Voor Oppagne zou je de route eventueel af kunnen steken richting Weris en terug naar de camping. Maar als je nog genoeg energie hebt kun je route via de lus naar Durbuy afmaken.

  • 120 km
  • 1842 mtr